Overhemden wassen (en drogen) - 11 tips voor een optimaal resultaat

Als kwalitatief goede overhemden op de juiste manier gewassen worden dan gaan ze lang mee, vooral als ze gemaakt zijn van 100% hoogwaardig katoen. Daarvoor is wel het juiste onderhoud noodzakelijk, waarbij een correcte manier van wassen een belangrijke factor is.

In dit artikel lees je 11 tips die je als stappenplan kunt gebruiken om je overhemden te wassen. Met deze tips bescherm je de stof van het shirt, zorg je ervoor dat het overhemd langer meegaat en voorkom je de meeste kreukels.

1. Was met gelijke kleuren

Vooral bij witte overhemden is het belangrijk dat ze niet tegelijk gewassen worden met gekleurde kledingstukken. Voor gekleurde overhemden komt het wat minder precies, maar toch is het aan te raden om lichte en donkere kleding van elkaar gescheiden te houden tijdens het wassen.

Gezien overhemden vaak gemaakt zijn van fijne stoffen en het delicate kledingstukken zijn, is het advies om een overhemd niet met ruwe kledingstukken te wassen. Pas bijvoorbeeld op met jeans of kledingstukken met grote knopen, ritsen etc. Dat kan namelijk de stof zichtbaar beschadigen in de wasmachine.

2. Verwijder kraagbaleinen

Check altijd voordat je gaat wassen of jouw overhemd kraagbaleinen heeft. Dat zijn de plastic staafjes die de boord netjes recht houden tijdens het dragen. Bij luxe overhemden zoals de V-shape shirts van IKAL zijn die vaak aanwezig en als dat het geval is dan is het belangrijk om ze uit de kraag te halen voordat je gaat wassen. Anders kunnen ze gemakkelijk verloren gaan tijdens een wasbeurt.

3. Bereid het overhemd voor

Doe alle knopen behalve die van de manchetten dicht en draag de boord (kraag) om(hoog). Draai vervolgens het shirt binnenste buiten en stop deze als je voor maximale bescherming wilt gaan eventueel een was netje voor extra bescherming.

Zitten er zichtbare, hardnekkige vlekken in het shirt? Deze kan je eventueel voorbehandelen met ossengalzeep of wat vloeibaar wasmiddel

Premium V-shape overhemd IKAL

4. Inspecteer de instructies op het was label

Check het was label voor het instellen van de juiste temperatuur, meestal is dat 30 graden. Is het label niet aanwezig of niet meer leesbaar: was bij twijfel altijd op 30 graden, bij hetere temperaturen kan de kleur vervagen of het overhemd krimpen. De meeste overhemden zullen trouwens altijd een klein beetje krimpen na een aantal wasbeurten, vooral in de lengte en niet zozeer in de breedte. Goed onderhoud zorgt voor de minste krimp.

5. Hou een beetje ruimte over in de wasmachine

Stop de trommel niet helemaal vol, door de wasmachine tot ongeveer de helft of iets meer te vullen zullen de overhemden het mooist schoon worden en ontstaan er ook minder kreukels.

6. Kies het juiste type wasmiddel

Gebruik bij voorkeur gekleurd wasmiddel en niet teveel. Kijk uit met wit wasmiddel waar bleek/chloor aan is toegevoegd, dat kan namelijk (zelfs bij witte overhemden) voor vervelende verkleuringen zorgen.

7. Sla de wasverzachter over

Gebruik geen wasverzachter, hierdoor kan de stof zijn veerkracht verliezen. Dit kan vooral snel ontstaan bij de kraag en de manchetten, vandaar dat overhemden minder geschikte kledingstukken zijn voor het gebruik van wasverzachters. Een 100% katoenen overhemd met een kwalitatief hoogwaardig type katoen zal zonder wasverzachter zacht blijven aanvoelen na een wasbeurt

Premium V-shape overhemd

8. Kies een laag aantal toeren voor de centrifuge

Een handige tip om kreukels te voorkomen en non-iron overhemden niet te hoeven strijken: zet het centrifugeren (toerental) van je wasmachine laag in, bijvoorbeeld op 400-600 toeren. Hierdoor zullen de overhemden een beetje nat uit de was komen, wat als voordeel heeft dat tijdens het drogen de kreukels sneller zullen verdwijnen. Als je de overhemden ook wast met kledingstukken waar niet snel kreukels in ontstaan of waarbij dat niet uit maakt, dan kan je altijd de overhemden eruit halen en de rest van de was nog even centrifugeren op een flink hoog toerental.

9. Wacht niet te lang met het ophangen van de was

Haal de was nadat het wasprogramma klaar is snel uit de was en hang de overhemden op een hanger te drogen. Nat wasgoed, bacteriën, vervelende geurtjes en irritante kreukels die er later weer uit gestreken moeten worden. Op die manier zullen bij een strijkvrij overhemd de meeste kreukels en vouwen verdwijnen tijdens het drogen, met een glad gestreken overhemd als resultaat.

10. Blijf ver weg van de droger

Stop ze nooit in de droger, overhemden zijn delicate kledingstukken die meestal gemaakt zijn van materialen niet geschikt zijn voor de droger. De overhemden kunnen door de hoge temperaturen (sterk) krimpen en ook vervagen. Daarnaast kunnen knopen losraken en kan de ‘interlining’ die de kraag en manchetten verstevigd gaan bubbelen. Kortom: vermijdt de droger.

11. Hang de overhemden op een hanger

Hang het overhemd tijdens het drogen op met de bovenste twee knoopjes dicht, hierdoor blijft de vorm van de kraag mooi in tact. Hou die knoopjes ook gesloten zodra je het overhemd in je kledingkast hangt.

Muscle-fit overhemd heren

Een andere tip om je overhemden nog langer mee te laten gaan is om een ondershirt te dragen onder het overhemd. Hierdoor hoef je namelijk mogelijk niet alle overhemden te wassen nadat je ze 1 dag gedragen hebt. Kies hiervoor eentje die qua kleur aansluit op de kleur van je huid en lang genoeg is zodat deze in de broek gedragen kan worden.  Om ervoor te zorgen dat het ondershirt niet zichtbaar is (een echte no go als je voor een stijlvolle look gaat zijn dunne doorschijnende overhemden met daaronder een duidelijke t-shirt rand) is het aan te raden om een diepe V-hals te kiezen zodat de bovenste knoopjes van het overhemd open gedragen kunnen worden. En het liefst een naadloos t-shirt waardoor de naden zo goed als onzichtbaar blijven onder je overhemd.

Daarnaast hebben we nog een mooie tip om gele vlekken onder de oksels te voorkomen: deze worden vaak veroorzaakt door deodorant, daarom adviseren we om ‘black and white’ anti-transparantie te gebruiken. Deze zijn speciaal ontwikkeld om vlekken op witte kleding te voorkomen. Om de gele vlekken volledig te voorkomen (vooral ook handig als je veel zweet) is het aan te raden om een ondershirt te dragen zoals hierboven toegelicht. Hierdoor zal er weinig tot geen zweet en deodorant in het overhemd komen.

Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat je overhemden lang mee gaan en minimaliseer je de noodzaak om te strijken. 

Daarnaast krijgen we geregeld een aantal specifieke vragen krijgen over het wassen van overhemden, waarvan we een aantal hier nog even kort behandelen. Staat jouw vraag er niet tussen? Misschien staat deze wel op onze FAQ pagina. 

Moet je een overhemd met de hand wassen? Het korte antwoord op deze vraag is: nee, overhemden hoeven gelukkig niet met de hand gewassen te worden. Tenzij je een overhemd hebt dat uit 100% wol bestaat bijvoorbeeld maar dat is wel erg uitzonderlijk.

Moet je een overhemd naar de stomerij brengen? In tegenstelling tot de meeste pakken, hoeven overhemden eigenlijk nooit naar de stomerij gebracht te worden. Als je de 11 tips uit deze blog volgt dan kan je uitstekend jouw shirts thuis wassen.

Hoe vaak moet je een overhemd wassen? In principe is hier geen regel voor, maar de ongeschreven regel is dat je een overhemd wast zodra deze zichtbaar vies is of niet meer fris ruikt. Om ervoor te zorgen dat je overhemd nog fris ruikt na een dag op kantoor kan het aan te raden om een shirt onder je overhemd te dragen, dit wordt vaak een ondershirt genoemd. Je zweet zal op die manier lastiger op de stof van je overhemd terecht komen. 

Moet je nieuwe overhemden eerst wassen voordat je deze draagt? Bij overhemden met een felle kleur is dat aan te raden. Echter is dat bij kwalitatief goede witte overhemden zoals die van IKAL absoluut niet nodig. Wel zitten er vaak scherpe vouwlijnen in het shirt als deze nieuw uit de verpakking komt, het is dan aan te raden om óf even kort te strijken, of op een kort wasprogramma te wassen met de instructies uit dit artikel.