Hoe moet een overhemd vallen? De pasvorm van een shirt op maat

Als je netjes gekleed voor de dag wilt komen is het belangrijk dat de pasvorm van je overhemd op maat is. Valt het overhemd te wijd om de middel of zit het te strak rondom de borst, dan verliest het zijn uitstraling en komt jouw postuur niet optimaal naar voren.

In de zoektocht naar een nieuw overhemd kan je al snel het overzicht kwijtraken vanwege de vele verschillende fits die er te vinden zijn. Allereerst is het goed om te vermelden dat er geen vaste regels zijn voor de perfecte pasvorm.

Ben je benieuwd hoe je kunt beoordelen of je overhemd goed zit? In deze blog leggen we uitgebreid uit hoe de verschillende onderdelen van het overhemd moeten passen. Door op één van de onderstaande links te klikken ga je direct naar dat specifieke onderdeel van deze blog.

De perfecte fit samengevat

Zoals genoemd bestaat er niet één perfecte pasvorm, er is namelijk altijd ruimte voor persoonlijke voorkeur. Vanuit onze passie voor de optimale pasvorm hebben we bij IKAL echter uitgebreid onderzoek gedaan naar de ideale pasvorm. Voor als je weinig tijd hebt beschrijven we hier de richtlijnen voor een goed passend overhemd:

  • Rondom de borst en rug moet het overhemd mooi aansluiten, maar moeten er geen knoopjes trekken. Ook niet bij het uitvoeren van alledaagse bewegingen
  • Rondom de middel moet er precies voldoende speling aanwezig zijn om je buik uit te zetten of te gaan zitten. Maar er moet niet teveel extra stof zijn, zodat de contouren van het lichaam zichtbaar blijven
  • Wat betreft de pasvorm rondom de armen is het belangrijk dat er wat extra stof aanwezig is bij de ellebogen zodat de armen gebogen kunnen worden zonder dat het overhemd gaat trekken. Verder mag het mooi aansluiten rondom de armen,met een moderne slim-fit look
  • Een richtlijn voor de correcte mouwlengte als de mouw tot aan de grote knokkel van je duim komt, wanneer het manchet los is. Dit geeft voldoende lengte om de armen de kunnen buigen zonder dat het overhemd naar achter schuift, wat ook een professionele uitstraling geeft als het overhemd onder een jasje gedragen wordt
  • De schoudernaad van het overhemd moet vallen op het punt waar de schouder van de drager afbuigt naar beneden
  • De ‘body’ van het shirt, de rug lengte, moet lang genoeg zijn dat het overhemd te allen tijde in de broek blijft zitten en niet omhoog kruipt
  • De boord (kraag) van het overhemd moet een omtrek hebben waarbij er ongeveer 1 á 2 vingers tussen de kraag en de nek passen, als het bovenste knoopje gesloten is. Deze maat is vooral belangrijk als je het overhemd met een das wilt dragen
De perfecte pasvorm voor overhemden
Overhemd op maat dat past bij jouw postuur

1. Welke maat
rond de borst en (boven)rug

Misschien wel het belangrijkste is de pasvorm rond de borst en (boven)rug. Niets is namelijk zo irritant als knoopjes die trekken omdat je veel push-ups doet of stof die trekt rondom je rugspieren zodra je je bakje koffie wilt pakken. En de stijl is daarmee natuurlijk ook niet zakelijk en professioneel.

Vooral voor mannen met een V-shape lichaamsbouw is het een uitdaging om een shirt te vinden dat voldoende ruimte biedt bij de borst maar toch mooi aansluit rond de middel.

Toch zorgt dat juist voor die moderne uitstraling die past bij een fitte man. Hoe moet het overhemd passen rond de borstkas? Het belangrijkste is dat er geen spanning op de knoopjes staat en dat de armen vrij kunnen bewegen. Het is echt 'not done' als de knopen zover op spanning staan dat de huid zichtbaar is!

En met vrij bewegen bedoelen we dat je je handen voor je lichaam samen kunt brengen met gestrekte armen zonder dat de stof bij de rug bijna scheurt en dat je je borst vooruit kunt houden en iets uit je achterzak kunt pakken zonder dat er knopen open springen.

Een overhemd waarin die handelingen nog nét mogelijk zijn zonder dat er spanning op de knopen ontstaat is perfect. Als je stilstaat zal er dan een klein beetje extra materiaal zichtbaar zijn bij de borst en (boven)rug maar dat is noodzakelijk om functionaliteit te garanderen.

2. Tips voor de pasvorm
rond de middel

Heb je de ideale pasvorm rondom je bovenlichaam gevonden dan is het vervolgens belangrijk om ook te zorgen dat het shirt mooi aansluit rond de middel. Een te strakke pasvorm rondom de taille is gênant en oncomfortabel. En bij een te wijde fit komt de sportieve look niet ten goede.

De ideale pasvorm rond de middel is geen hogere wiskunde: het moet mooi aansluiten en er moet geen overtollige stof aanwezig zijn die aan de zijkanten uit je broek plooien. Wel moet je comfortabel kunnen ademen en vooral kunnen zitten zonder dat er knopen op spanning komen te staan.

Sluit het overhemd mooi aan rond de middel en kan je de 'zit-test' doen zonder dat er iets gaat trekken? Dan heb je de juiste pasvorm rondom de middel, die past bij jou postuur.

3. De perfecte pasvorm rondom de armen

Iedereen heeft natuurlijk een ander postuur, de één heeft een slanke arm en de ander een doet misschien veel curls en heeft gespierde biceps.

Ook bij de arm geldt weer dat het niet te los maar zeker ook niet te strak moet zitten. Een mooi aansluitende fit is stijlvol maar als het te strak om de arm zit zal het gaan knellen en kan de arm onvoldoende gebogen worden. Dan heb je bij iedere hap eten het gevoel dat er bijna iets scheurt: geen aanrader dus.

Vooral rondom de elleboog moet er dus wat extra stof aanwezig zijn om alledaagse bewegingen mogelijk te maken. Verder mag het mooi aansluiten rondom de armen, zodat er een moderne slim-fit look ontstaat.

Maatwerk overhemd voor een stijlvolle uitstraling
De juiste pasvorm voor jouw postuur

4. Maatwerk: de juiste mouwlengte voor jou

Ook is de lengte van de mouwen niet onbelangrijk, vooral te korte mouwen kunnen problematisch zijn. Allereerst zal het manchet van het shirt in dat geval niet zichtbaar zijn onder het jasje van je pak, wat natuurlijk zonde is. En aan de andere kant zal de mouw dan snel omhoog kruipen wat een minder professionele uitstraling geeft en er ook voor kan zorgen dat de stof rond de elleboog scheurt.

En een te lange mouwlengte is ook niet optimaal maar is wel minder een issue. Vooral als de manchet 2 van het overhemd knopen bevat, zoals het geval is bij de overhemden van IKAL. Daardoor zal het manchet namelijk altijd nauw aansluitend zitten rondom de pols, waardoor de mouw nooit te ver over de hand zal vallen. Wel zal er dan wat extra stof zichtbaar bij de onderarm, de mouwlengte moet dus niet veel te lang zijn.

Maar wat is nou de optimale mouwlengte? Dat is een klein beetje afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar de richtlijn is: de mouwlengte is ideaal als je rechtop staat met de knopen van het manchet open, en het overhemd ongeveer tot aan het midden van de achterkant van je hand komt, of bij de grote knokkel van je duim. Iets langer of korter is echter geen probleem.

Met die mouwlengte zal er geen overtollige stof aanwezig zijn bij de onderarm en kan je op je horloge kijken zonder dat de mouw van het overhemd naar achteren schuift.

5. De pasvorm bij de schouders

De optimale fit rondom de borst hebben we hierboven al besproken maar de pasvorm rond de schouders mag niet vergeten worden. Als de schoudernaad namelijk precies goed valt dan geeft dat een premium en modieuze uitstraling.

Hoe kan je beoordelen of de schoudernaad goed valt? Het idee is dat de naad ongeveer op de plek zit waar je eigen schouder naar beneden afbuigt. Dus waar schouderspier afloopt naar beneden. Waar dat punt zich exact bevindt daar zijn de meningen soms een beetje over verdeeld, maar bij IKAL zijn we van mening dat de schoudernaad beter iets breder kan zijn dan te smal. Dat komt de V-shape pasvorm namelijk ten goede, ook omdat de lijn van de schoudernaad richting de oksel daarmee meer een V-vorm zal vertonen.

6. De rug lengte

Voor wat betreft de rug lengte (of 'body' lengte) is het in ieder geval belangrijk dat deze niet te kort is. Vooral bij overhemden die in de broek gedragen worden, om de klassieke of professionele uitstraling te geven, is het belangrijk dat het overhemd niet uit de broek kruipt bij iedere beweging van de armen. Voorkom dat soort frustraties door een overhemd te zoeken dat speciaal gemaakt is om in de broek te dragen.

Uiteraard is langer niet altijd beter, een overhemd kan natuurlijk ook te lang zijn. Echter zal dat niet snel het geval zijn, wel vereist een langer overhemd enige ervaring met het netjes instoppen van het shirt in je pantalon, chino of andere type broek.

Goed om te weten voor zowel de lengte van de body als de lengte van de mouwen: houdt rekening met het feit dat het overhemd na een aantal wasbeurten in de lengte zal krimpen met ca. 1 centimer, als het overhemd vervaardigd is van 100% katoen. Lees hier meer over het wassen van overhemden.

De perfecte mouwlengte voor een professioneel overhemd
Hoe moet een overhemd vallen, tips voor een shirt op maat

7. De juiste pasvorm van de boord

Het laatste onderdeel om te belichten is de boord, de kraag van het overhemd. Waarom we die als laatste behandelen? De meeste merken leggen de focus namelijk op de boordmaat, ze drukken de maat zelfs uit in ‘boord 42’ o.i.d. Veel traditionele merken hebben de nog liggen op de boordmaat.

Dat komt doordat men vroeger altijd een das droeg. De overhemden werden tot helemaal bovenaan dichtgeknoopt en de pasvorm kwam dan erg precies in combinatie met de das, maar wie draagt er nog een stropdas?

Deze maatvoering vinden we bij IKAL erg achterhaalt en daarom is het voor de moderne man beter om te gaan voor een moderner merk.

Om toch de ideale pasvorm rond de hals te beschrijven: die bereik je als er 1 á 2 vingers tussen de boord en je nek passen, wanneer deze volledig is dichtgeknoopt. Dat zorgt ervoor dat je nog wel rustig kunt ademhalen, maar er ook ruimte is voor een stropdas indien gewenst.

Lees hieronder tips voor het opmeten voor een maatshirt.

Hoe kan je het beste opmeten voor een overhemd?

Om online de juiste maat van een overhemd te bestellen, dien je jezelf op te meten. Hiervoor heb je altijd een meetlint nodig en het liefst iemand om je op te meten.

Bij IKAL hebben we 4 korte instructie video’s geïntegreerd in het bestelproces, waar duidelijk aangegeven wordt hoe je jezelf kunt meten. Dit maakt het bestellen gemakkelijk omdat je geen maattabel hoeft te raadplegen.

Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat je overhemden lang mee gaan en minimaliseer je de noodzaak om te strijken. 

We hebben een grote variatie aan maten op voorraad, waardoor de kans groot is dat we de perfecte pasvorm voor jou in ons assortiment hebben. Jij geeft je maten door, het juiste overhemd belandt in je winkelmand en wij regelen de rest. 

Bij IKAL hebben we een passie voor het vinden van de ideale pasvorm, waarbij een professionele uitstraling gegarandeerd is. Jouw postuur komt mooi naar voren omdat onze overhemden zijn uitgesneden in een V-shape: breder bij de schouders en smalle rondom de taille.